Subay

Subay Olma Rehberi – Özlük Hakları

Subay olmak istiyorsun fakat nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsunuz ya da kabaca birşeyler biliyorsunuz ama subay maaşları, subay özlük hakları, subay eğitimleri gibi konularda daha detaylı bilgiler öğrenmek istiyorsanız, işte bu yazı sizin için hazırlandı. Yazıyı sonuna kadar dikkatli bir şekilde okuyun. Bu yazıyı sürekli güncelleyerek size en doğru bilgiyi vermeye çalışacağım. Sizden de bu yazıyı beğenirseniz, paylaşmanızı rica ediyorum. Hadi yazımızı okuyalım…

Subay Genel Bilgilendirme

Subaylığın ne olduğunu anlamak için önce TSK İç Hizmet Kanunu ‘ndaki  tanımına bakalım. Kanununda Subay,  ”Hususi kanuna göre Silahlı Kuvvetlere intisabeden asteğmenden mareşala (Büyük amirale) kadar rütbeye haiz olan askerdir.” şeklinde tanımlanmaktadır.

Subaylar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde genel olarak komutanlık ve yönetim kadrolarında görev yapmaktadır. Özellikle genç rütbede bizzat işin içinde aktif olarak çalışır. Rütbe yükseldikçe daha büyük birlikleri emir komuta etmeye başlar yada karargahlarda planlamaları yönetirler.

Subaylık ile ilgili önemli bir kavram ise  ”Muvazzaf ve Sözleşmeli ” kavramıdır. Muvazzaf subay ; bu mesleğe girdikten sonra emekli olana kadar devam etmesi anlamına gelir. Yani kadrolu demektir. Sözleşmeli subay ise; belli yıllarda (ortalama 3-4 yılda bir) yeni sözleşme imzalayarak emekli olana kadar görev yaparlar. Fakat her sözleşme imzalama zamanı, TSK’nın da kabul etmesi gerekir.

Subay Nasıl Olunur ?

Subay Nasıl Olunur sorusu çok fazla sorulur fakat net cevabı hemen bulabileceğiniz bir kaynak bulmak zordur. Subay olmanın 3 yöntemi vardır. Sizin için bu yöntemleri inceleyebilmeniz için Başvuru Kılavuzu nu da sitemizde yayınlıyoruz. İnceleyebilirsiniz.

  1. Yöntem: Harp Okullarında okuyarak subay olmak. Harp Okulu ile ilgili detaylı yazıyı okuyabilirsiniz. Bu yöntemi kısaca anlatmak gerekirse, lise mezunu olanlar TYT + AYT + Mülakat + Spor Testi + Sağlık Muayenesi sonrası 4-5 yıllık Harp Okullarında okurlar ve mezun olduktan sonra göreve başlarlar. Örnek Kara Harp Okulu Başvuru Kılavuzu nu inceleyebilirsiniz.
  2. Yöntem: 4 yıllık üniversitelerden mezun olduktan sonra Dış Kaynak Subay Alımları na başvurulur. Mülakat – Spor Testi –  Sağlık Muayenesi – KPSS Puanı  (Bazı alımlarda istenmeyebilir)  sonucu kazananlar, yaklaşık 1 yıllık eğitime tabi tutulduktan sonra  subay olarak göreve başlarlar. Örnek ” Subay Başvuru Kılavuzu ” inceleyebilirsiniz.
  3. Yöntem: İç Kaynaktan Subay Alımı  olarak bilinir. Görevdeki uzman çavuşlardan yada askerliğini yapan asteğmen lerdan, Muvazzaf/Sözleşmeli Subay olmak isteyenler, Mülakat – Spor Testi –  Sağlık Muayenesi – Nitelik Belgesi sonucu kazanırlarsa, yaklaşık 1 yıllık eğitim sonunda Subay olarak göreve başlarlar.

Subay Rütbeleri

Subay Rütbeleri hiyerarşik olarak aşağıda sıralanmıştır. Bunlar arasında asteğmen, askerliğini Yedek Subay olarak yapanlara verilen rütbedir. Gerisi normal subay rütbesidir.

  1. Asteğmen
  2. Teğmen
  3. Üsteğmen
  4. Yüzbaşı
  5. Binbaşı
  6. Yarbay
  7. Albay
  8. Tuğgeneral – Tuğamiral
  9. Tümgeneral – Tümamiral
  10. Korgeneral – Koramiral
  11. Orgeneral – Oramiral
  12. Mareşal – Büyükamiral

Türk Silahlı Kuvvetlerinde Rütbe ve Sınıf İşaretleri ni buradan inceleyebilirsiniz.

Subay Özlük Hakları

Subay Özlük Hakları denince sağlık, maaş, sosyal tesis, lojman vs. gibi konulardaki hakları akla gelir. Bunları tek tek anlatacağım.

Subay Maaşları

Türk Silahlı Kuvvetlerinde maaşlar, kuvvete (Kara-Hava-Deniz-Jandarma vs.), göreve ve görev yerine göre çok fazla değişmektedir. Bunun nedeni yapılan göreve ve görev yerine göre farklı tazminatlar verilmesidir. Önce tazminatları anlatacağım sonrasında ise, bu tazminatlar olmadan kabaca bir subay maaşları ne kadar onu anlatacağım. Buna çıplak maaş da denir.  Çıplak maaşın üzerine görevine göre tazminatlar eklenir ve net maaş ortaya çıkar. Bu rakamlar 2021 yılı Nisan ayına göre kabaca verilmiştir. Her ocak ve temmuzda bu maaşa ortalama 400 Tl daha eklerseniz, okuduğunuz tarihteki maaşı kabaca bulursunuz.

Astsubay Tazminatları

  • Komando Tazminatı: 500 Tl
  • İç Güvenlik Tazminatı: 2900 Tl
  • Bölük Komutanlığı Tazminatı: 400 Tl
  • Suriye Tazminatı: 6500 Tl
  • Paraşüt Tazminatı: 400 Tl
  • Yurt  Dışı Tazminatı: Günlük 100-120 Dolar

Astsubay Çıplak Maaşları

  1. Asteğmen : 7500
  2. Teğmen : 8000
  3. Üsteğmen : 8250
  4. Yüzbaşı : 8500
  5. Binbaşı : 8800
  6. Yarbay : 10000
  7. Albay : 10500
  8. Tuğgeneral – Tuğamiral :12000
  9. Tümgeneral – Tümamiral : 12500
  10. Korgeneral – Koramiral : 13000
  11. Orgeneral – Oramiral : 14000
  12. Mareşal – Büyükamiral (Şu anda hiç yok)

Subay Sağlık Hakkı

Subay olarak göreve başladıktan sonra TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ‘ne göre tüm sağlık hizmetlerinde ücretsiz yararlanır. Burada önemli olan bilgi, Sözleşmeli Subayların 1 yılda 3 aydan fazla hava değişimi yada  istirahat alması durumunda sözleşmeleri feshedilir. Bunun istisna durumu vardır, ama genel kural budur. Detaylar sağlık yönetmeliğinde yazar.

Subay Lojman Hakkı

Lojmanlar tüm kuvvetlerde belli bir planlama sistemine göre dağıtılır. Yani göreve başladıktan sonra çeşitli kriterlere göre her sene belli miktarda lojman puanı alınır. Puanı yüksek olandan başlamak üzere boş lojmanlar dağıtılır. Her şehirde lojman yoktur. Lojman dağıtımında statülere(subay, astsubay, uzman erbaş vs.) göre lojman dağıtım oranı vardır. Subayların lojmanlarda, jandarma subaylar için %45, Msb subaylar için %40 hakkı vardır. Yani bir yerde 100 tane lojman varsa, bunun 40 tanesi subaylara verilir. Gerisi astsubay, uzman erbaş, sivil memur vs. yine kendi statü oranlarına göre verilir. Lojman ile ilgili çok farklı detaylar vardır ama kabaca durum böyledir.

Subay İzin Hakkı

Subayların 1 yılda 30 gün kanuni izin, 15 gün mazeret izin hakkı vardır. Eşinin doğum yapması, eşinin ölümü, çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinin her birinde isteği üzerine on güne kadar; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine yedi güne kadar, yangın, zelzele, seylap gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içinde otuz güne kadar izin kullanabilir.

Subay Emeklilik Durumu

Bu durum daha çok Sosyal Güvenlik Kurumu ve onun tabi olduğu kanunlar ile düzenlenmiştir. Subaylar genel olarak 25 yıl görev yaptıktan sonra emekliliğe hak kazanır. Harp Okullarında geçirdikleri süre boyunca da sgk primleri ödenir ve bu nedenle burada geçirdikleri 4 yıl da 25 yıllık sürenin içine eklenir. Yani Harp Okulunu bitiren biri 20 yıl çalışırsa emeklilik hakkı kazanmış olur.

Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan tüm personele 4 yıla 1 yıl olacak şekilde yıpranma hakkı verilir. Yani 4 yıl görev yaptığında aslında 5 yıl görev yapmış sayılır. Bu hesaba göre 20 yıl görev yaptıktan sonra emekliye hak kazanmış sayılır. 20 yıl=5 yıl yıpranma ise 20+5=25 yıl fiili görev yapmış sayılır. Fakat burada da mevcut kanunlara göre 65 yaş şartı devreye girer. 5 yıl yıpranma yaş kriterinden de düşülür yani 60 yaşında maaşlı olarak emekli olur. Ufak tefek bilgi değişikliği olabilir ama kabaca durum böyledir.

Diyeceksiniz ki 20 yıl çalıştım fakat 60 yaşına gelmedim, ne olacak ?

Maaşlı emekliliği hak edene kadar çalışmaya devam edebilirler. Yani 20 yaşında çalışmaya başlayan biri 36 sene çalıştığında yani 56 yaşında maaşlı olarak emekli olur. 36 yıl=9 yıl yıpranma, 65-9=56 yaş.

Subay Eğitimleri

Öncelikle eğitim faaliyeti tüm meslek hayatı boyunca devam eder. Burada Harp Okulları ve Subay Temel Askerlik ve Subaylık Anlayışı Kazandırma ( SUTASAK ) Eğitimi ile ilgili bilgi verilecek. TSK Rütbeler ve Sınıf İşaretleri ile ilgili bilgi almak için linke tıklayın.

1. Harp Okullarında Eğitim

Harp Okullarında Eğitim 4-5 yıl sürmektedir. İngilizce bilmeyenler 1 yıl hazırlık sınıfı okur. Bu nedenle 4-5 sene yazdım. Bu süreçte hem akademik hem de askeri eğitimler birlikte verilir. Ayrıca her sene yazın 2 ay süre ile askeri kamplara giderler. Okullar ile ilgili daha detaylı bilgi için ilgili okulun üstüne tıklayın.

2. Subay Temel Askerlik ve Subaylık Anlayışı Kazandırma (SUTASAK) Eğitimi

Dış Kaynak Subay Eğitimleri genel olarak 8 ay sürüyor. Daha sonra yaklaşık 8 aylık sınıf okuluna giderler. Bunun 3 ayı komando kursunda geçer. Eğitim ile ilgili daha detaylı bilgi için ilgili yazıların üstüne tıklayın.

  • SUTASAK
  • Jandarma Subay Eğitim Merkezi (SUEM)
0 0 Oylamalar
Makele Değerlendirmesi
Abone Ol
Bildir
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi öğrenmeyi çok isterim, lütfen yorum yapın.x

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatıp Yeniden Deneyiniz....