Kara Harp Okulu – KHO
Kara Harp Okulu ülkemizin önemli askeri okullarındandır. Okul pek çok lisans eğitiminin yanında uluslar arası kalitede askeri eğitimler vermektedir.
Kara Harp Okulu Tarihçesi
Ülkemizdeki sayısız asker, komutan ve devlet görevlisini yetiştiren Kara Harp Okulu, Sultan 2. Mahmud döneminde çıkmış bir ferman ile 1834 yılında İstanbul’da kurulan bir okuldur.
İstiklal Savaşı döneminde Ankara’da Abidin Paşa Köşkü’nde faaliyetlerini sürdürdü. Ardından 1923 yılında İstanbul’daki binasına taşınarak 1936 yılında tekrar Ankara’da yer alan ve günümüzde varlığını burada sürdürdüğü yerine kalıcı olarak geçmiştir.
2016 yılında Milli Savunma Üniversitesi bünyesine katılarak diğer harp okulu ve astsubay meslek yüksekokulları ile beraber faaliyetini devam ettirmiştir. Okul, Kızılay’a 10 dakika yürüme mesafesindedir. Kampüsü içerisinde yatakhanesi, derslikleri, karargâhı, konferans salonları, eğitim alanları, atış alanları, açık kapalı spor alanları, stadı, sosyal tesisler gibi pek çok imkânı barındırır. Bunların yanında cami, kafe, atlı spor merkezi gibi diğer tesisler de bulunur.
Kara Harp Okulunda Eğitim Ne Kadar Sürer?
Kara Harp Okulu, Kara Kuvvetlerinin tüm sınıflarda ihtiyacı olan ve istenilen kadar hem erkek hem de kadın subayların yetiştirilmesinde başrol oynamaktadır. Eğitim hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıl sürmektedir. Öğrenciler akademik derslerin yanında Alay Komutanlığında uygulamalı dersleri de alırlar. Tüm akademik dersleri, beden eğitimi ve spor faaliyetlerini başarılı ile tamamlayan öğrenciler mezuniyet hakkı kazanırlar.
Kara Harp Okulunda Hangi Bölümler Bulunur?
Kara Harp Okulu’na kayıtlı öğrenciler, Mühendislik alanlarının yanı sıra İşletme ve Yönetim Bilimleri, Uluslararası İlişkiler, Tarih, Bilgi Yönetimi ve İstihbarat, Lojistik Yönetimi, Savunma Yönetimi gibi yüksek öğretim programlarını alabilirler. Dünyada yer alan farklı ülkelerinde bulunan dost ülkelerdeki gerekli şartları sağlamış akademik ve askeri bilgilerini geliştirmek amacıyla ikili askeri ve akademik anlaşmalar çerçevesinde Kara Harp Okulu’nu tercih edebilir. 20’den fazla ülkede bulunan öğrenciler Kara Harp Okulu’nda eğitimlerini tamamlayarak nitelikli birer subay olabilirler.
2017 eğitim yılından başlayarak Milli Savunma Üniversitesine bağlı şekilde faaliyetlerini sürdüren Kara Harp Okulu, İngilizce ağırlıklı eğitimin yanı sıra seçime göre Arapça, Farsça, Rusça ve Fransızca hazırlık sınıfından sonra YKS puanları dikkate alınarak kendilerine uygun lisans programlarına yerleştirilerek alanlarına göre ortak eğitimler görürler. Ardından 2, 3 ve 4. Sınıfta aşağıdaki bölümlerden birine birincil ders başarısı dikkate alınarak yerleştirilirler.
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Savunma Yönetimi
- Tarih
- Uluslararası İlişkiler
Yerleştirildikleri lisans dersleri günümüz teknolojisine uygun dersliklerde, eğitimler sürdürülür. Dersler dışında öğrencilerin kişisel gelişimleri ve dil becerilerini geliştirmeleri için çeşitli ilave kurslar bulunmaktadır. Mezun olan öğrenciler subay diplomasının yanında uluslar arası geçerliliği olan lisans diplomasını da beraberinde alırlar. Kara Harp Okulu mezunları lisans üstü eğitimlerini yurt içi ve yurt dışında istedikleri yerde devam ettirebilirler.
Uygulamalı Askeri Eğitim Dâhilinde Verilen Eğitimler Nelerdir?
Okulun birinci sınıfındaki öğrenciler okul dekanlığının ve komutanlığının önerilerine ve öğrencilerin sağlık durumuna göre Piyade, Tank, Topçuluk, Hava Savunma, Kara Havacılık, İstikham, Muhabere, Ulaştırma, İkmal, Bakım, Personel ve Maliye gibi alanlarda sınıflara ayrılabilirler. Eğer pilot olmak isteyen öğrenciler olursa, gerekli şartları sağlamaları durumunda pilot olma imkânı da sunulur.
Harbiyelilere gerekli askeri yeteneklerinin gelişmesi için, gerekli sınıf ve silahlardaki yeteneklerinin artması içinve muhabere alanları hakkında bilgilerinin yeterli olabilmesi için haftanın belli gün ve zamanlarında askeri eğitim alırlar. Yaz dönemi geldiğinde ise İzmir Menteş’te yer alan askeri tesislerde 6 haftalık bir uygulamalı taktik ve atış eğitiminden geçerler. Harbiyeliler askeri eğitimlerin yanında bazı spor ve beden eğitimi derslerini de alırlar.