JAMYO – Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu
Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi bünyesinde, Jandarma teşkilatına muvazzaf astsubay yetiştiren iki yıllık meslek yüksekokuldur. Meslek Yüksekokulu’nda ilk yıl genel İngilizce, ikinci yıl mesleki ingilizce olmak üzere yabancı dil eğitimi verilmektedir. jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu’nu
başarıyla tamamlayan öğrenciler Güvenlik Yönetimi ön lisans diplomasıyla Muvazzaf Astsubay olarak mezun olur.
Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu lise mezunu adaylar arasından, ÖSYM tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavı (YKS’nin TYT puan türü) sonucuna göre öğrenci alır. Kesin kayıt yaptıran öğrenciler iki yıl süre ile Meslek Yüksekokulu’nda yatılı ve tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmak suretiyle ön lisans (Üniversite) düzeyinde öğrenim görür. Mezun olan öğrenciler Muvazzaf Astsubay olarak göreve başlar.
Sosyal İmkanlar
Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu lise mezunu adaylar arasından, ÖSYM tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavı (YKS’nin TYT puan türü) sonucuna göre öğrenci alır. Kesin kayıt yaptıran öğrenciler iki yıl süre ile Meslek Yüksekokulu’nda yatılı ve tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmak suretiyle ön lisans (Üniversite) düzeyinde öğrenim görür. Mezun olan öğrenciler Muvazzaf Astsubay olarak göreve başlar.
Başvuru ve Alım Şartları
Başvuru Şartları:
a. Yirmibir (21) yaşını bitirmemiş olmak,
b. Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) sonucu ile ilan edilen taban puan düzeyinde veya üzerinde not almış olmak, şehit ve gazi eş ve çocukları için belirlenen taban puanın en az % 80’ini almış olmak,
c. Geçici kayıt tarihinden önce lise ve dengi okullardan mezun olabilecek durumda olmak.
ç. Vücut Kitle İndeks (VKİ= ağırlığın (kg) boyun (m) karesine bölünmesi sonucu çıkan sayı) değeri 17,9
dan büyük, 26 dan küçük olmak.
Alım Şartları:
a. Spor testi ve sözlü mülakatta geçer not almak,
b. Sağlık kurulundan astsubay öğrencisi olur raporu almak.
Yerleşke
Beytepe Yerleşkesi 312.938 m ‘si kapalı olmak üzere toplam 4.019.559 m ‘lik alana sahiptir. Yerleşke içerisinde genel ve özel dershaneler, öğrenci yatakhaneleri, spor tesisleri, atış alanları, uygulamalı eğitim merkezi, idari binalar, amfiler, kültür sitesi, müze, şehitler anıtı, misafirhaneler, sosyal tesisler, sağlık merkezi, kütüphane, lojman, banka, kantin, berber, terzi, kuaför, kuru temizleme, kapalı ve açık otoparklar bulunmaktadır.
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu Nerededir?
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu, Türkiye’nin başkenti Ankara ilindedir. Bu okuldan eğitim almak isteyen öğrencilerin Ankara’ya gitmeleri gerekmektedir.
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu Kaç Sene Sürer?
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay MYO, okula girmeye hak kazanan öğrencilerine iki yıl boyunca eğitim imkanı vermektedir.
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu Öğrenciye Hangi Nitelikleri Kazandırır?
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu, eğitim görenöğrencinin düşünce, tahayyül, tasavvur, analiz, sentez ve diğer özelliklerini geliştirmektedir. Buna ek olarak bu okul, değerli nitelikleri öğrencilerine kazandırırken bunları mümkün olduğu kadar kısa zamanda yapmak için alıştırır. Öğrencilere komutanlık ve liderlik vasıfları aşılanarak bu özelliklerin kökleşmesini sağlanır. Bu özelliklere ek olarak Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu, eğitim gören öğrencilerinin özgüven, cesaret, koordinasyon ve kuvvet özelliklerinin en üst seviyede olmasına yönelik eğitim stratejilerine sahiptir.
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okuluna Nasıl Girilir?
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu bünyesine girmek isteyen adayların, lise ya da aynı statüdeki okullardan, son kayıt tarihine kadar mezun olacak durumda ya da Milli Eğitim Bakanlığınca onay görmek koşulu ile yabancı bir ülkeden lise mezunu olmaları gerekmektedir. Buna ek olarak Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okuluna girmek isteyen öğrencilerin 21 yaşını geçmemiş olması kesinlikle en önemli şartlardan birisidir.
Yönetmeliğin aday öğrencilerde aranmakta olan sağlık yeteneklerine yönelik gösterilen sağlık koşullarına sahip olmak gerekmektedir. Buna ek olarak öğrencinin sevk edileceği Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş hastanelerden Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrencisi nasıl olunur adı altında sağlık raporu almak gerekmektedir. Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay MYO bünyesine katılabilmenin şartlarından bir diğeri ise, Genel Ahlaka Karşı Suçlar adı altında bulunan suçları işlememiş olmak ve bu suçlar ile ilgili herhangi bir adli soruşturma kapsamında bulunuyor olmamak gerekmektedir.
Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu Taban Puanları Nedir?
En sınavda belirlenen Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Yüksek Okulu taban puanı 261,65671’dir. Bu taban puanını sağlayan öğrenciler mülakat aşamalarına geçmektedirler. Bu okulun YKS şartlarına değinilirse de; Okula başvuru yapılan yıl Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay Meslek Okuluna girebilmek için YKS’deki TYT sınavına girmiş olup belirli taban puanını geçmek gerekmektedir. Buna ek olarak Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay MYO bünyesine girmek isteyen şehit ve gazi çocuklarının ise taban puanı daha düşük seviyededir. Ayrıca bu öğrenciler için de Jandarma ve Sahil Güvenlik Astsubay MYO bünyesinde ek bir kontenjan açılmaktadır.
Diğer askeri okullar hakkında bilgi almak için BURAYA tıklayınız.
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi WEB sitesi için BURAYA tıklayınız.