Sözleşmeli Er

Sözleşmeli Er Olma Rehberi – Özlük Hakları

Sözleşmeli Er olmak istiyorsun fakat nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsunuz ya da kabaca birşeyler biliyorsunuz ama Sözleşmeli Er maaşları, Sözleşmeli Er özlük hakları, Sözleşmeli Er eğitimleri gibi konularda daha detaylı bilgiler öğrenmek istiyorsanız, işte bu yazı sizin için hazırlandı. Yazıyı sonuna kadar dikkatli bir şekilde okuyun. Bu yazıyı sürekli güncelleyerek size en doğru bilgiyi vermeye çalışacağım. Sizden de bu yazıyı beğenirseniz, paylaşmanızı rica ediyorum. Hadi yazımızı okuyalım…

Sözleşmeli Er Genel Bilgilendirme

Sözleşmeli Er liğin ne olduğunu anlamak için önce Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ‘ndaki  tanımına bakalım. Kanununda şu şekilde ifade edilmiştir;

Sözleşmeli erbaş ve er: Erbaş ve er kadro görev yerlerinde, bu Kanun esaslarına göre
istihdam edilenler kişilerdir.

Buradan da anlaşılacağı üzere Sözleşmeli Er, 2011 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerinin profesyonel orduya geçişinde erbaş ve er görevlerini yapması maksadıyla istihdam etmeye başladığı personeldir.

Sözleşmeli Er, Türk Silahlı Kuvvetlerinde genel olarak şoförlük, ağır silahların kullanıcılığı gibi uzmanlık gerektiren alanlarda görev yapmaktadır. Kara Kuvvetleri Komutanlığında genellikle doğu ve güneydoğuda, Suriye’deki birliklerde ve komando birliklerinde görev yaparlar. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında genel olarak ya amfibi piyade olarak yada gemilerde çalışırlar. Hava Kuvvetlerinde genel olarak emniyet muhafız birliklerinde çalışırlar.

Sözleşmeli Er ile ilgili önemli bir kavram ise  ” Sözleşmeli ” kavramıdır. Sözleşmeli Er ; ilk sözleşme en az 3 yıl, sonraki sözleşmeler 1-3 yıl arasında imzalanarak en fazla 7 yıl görev yapabilirler. Yani kadrolu olarak sözleşmeli er alımı yoktur. 7 yıl bittikten sonra belli kriterlere göre  Devlet Memurluğuna geçiş hakları vardır fakat bu güne kadar bu şekilde geçiş yapmış personel yoktur. Her sözleşme imzalama zamanı, TSK’nın da kabul etmesi gerekir.

Ayrıca Sözleşmeli Er alımı sadece Milli Savunma Bakanlığı (Kara/Hava/Deniz Kuvvetleri) tarafından yapılmaktadır. Yani Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından alım yapılmamaktadır.

Sözleşmeli Er Nasıl Olunur ?

Sözleşmeli Er Nasıl Olunur ? sorusu çok fazla sorulur fakat net cevabı hemen bulabileceğiniz bir kaynak bulmak zordur. Sözleşmeli Er olmanın 2 yöntemi vardır. Bunları açıklayacağım ama genel fikir edinmeniz için Başvuru Kılavuzu nu da sitemizde yayınlıyoruz. İnceleyebilirsiniz. Şimdi bu 2 yöntemi açıklayayım.

  1. Yöntem: Dış Kaynaktan Sözleşmeli Er  Alımı : Milli Savunma Bakanlığı Sözleşmeli Er alımı yapacağı zaman resmi sitelerinde alım duyurusu yayınlar. Bu duyuruda alım şartları ve alım aşamalarını başvuru kılavuzu ile detaylı olarak paylaşırlar. Şartları taşıyan adaylar başvurularını yaparlar. Resmi Site linki aşağıda yazacağım. Başvurular tamamlandıktan sonra adaylar Mülakat + Spor Testi + Sağlık Muayenesi  sonrası kazanırlarsa eğitime çağırılırlar ve eğitimden de başarılı olanlar göreve başlarlar.
  2. Yöntem: İç Kaynaktan Sözleşmeli Er Alımı : Bu alım aslında insanların kafasını çok karıştırıyor. Şimdi iyi okuyun burayı. Personel Temin Başkanlığı, alımları hızlandırmak ve kolaylaştırmak için Mobil Personel Temin Ekipleri oluşturdu. Bunlar özellikle Acemi Birliklerine giderek bizzat orada Spor ve Mülakat testlerini yapıyorlar ve kazananları belirliyor. Buna biraz da denk gelmeniz lazım. Çünkü bu ekiplerin sayısı az ve sürekli başka birliklere gidiyorlar. Eğer denk gelmezseniz ne yazık ki sadece Dış Kaynaktan alımı takip etmeniz gerekir. Bunu bazı arkadaşlar askerde direk kalma olarak zannediyorlar. Askerde direk Sözleşmeli Er olarak kalma diye birşey yok. Mobil Temin Timleri kışlaya gelse bile orada yine seçim aşamalarına katılacaksınız ve bunu sadece Mobil Timler yapabilir yani normal Bölük Komutanlarınız vs. yapamaz. İkinci 6 ay askerlik ile bu karıştırılıyor. İkinci 6 ay askerliğe uzatma yetkisi Bölük Komutanında yani o kabul ederse uzatabilir. İkinci 6 ay askerlikte de Asgari  Ücrete yakın maaş alınır ama 6 ay sonra terhis olup gidersin, yine direk Sözleşmeli Er olarak kalamazsın. Bunlar ayrı şeyler. Bu konuda anlamadığınız birşey varsa yoruma yazın.

MSB Sözleşmeli Er Başvuru Takip Linki: https://personeltemin.msb.gov.tr/

Sözleşmeli Er Rütbeleri

Sözleşmeli Er Rütbeleri hiyerarşik olarak aşağıda sıralanmıştır.

  1. Sözleşmeli Er
  2. Sözleşmeli Onbaşı
  3. Sözleşmeli Çavuş

Türk Silahlı Kuvvetlerinde Rütbe ve Sınıf İşaretleri ni buradan inceleyebilirsiniz.

Sözleşmeli Er Özlük Hakları

Sözleşmeli Er Özlük Hakları denince sağlık, maaş, sosyal tesis, lojman vs. gibi konulardaki hakları akla gelir. Bunları tek tek anlatacağım.

Sözleşmeli Er Maaşları

Türk Silahlı Kuvvetlerinde maaşlar, kuvvete (Kara-Hava-Deniz-Jandarma vs.), göreve ve görev yerine göre çok fazla değişmektedir. Bunun nedeni yapılan göreve ve görev yerine göre farklı tazminatlar verilmesidir. Önce tazminatları anlatacağım sonrasında ise, bu tazminatlar olmadan kabaca bir Sözleşmeli Er maaşları ne kadar onu anlatacağım. Buna çıplak maaş da denir.  Çıplak maaşın üzerine görevine göre tazminatlar eklenir ve net maaş ortaya çıkar. Bu rakamlar 2021 yılı Nisan ayına göre kabaca verilmiştir. Her ocak ve temmuzda bu maaşa ortalama 250 Tl daha eklerseniz, okuduğunuz tarihteki maaşı kabaca bulursunuz.

Sözleşmeli Er Tazminatları

  • Komando Tazminatı: 400 Tl
  • İç Güvenlik Tazminatı: 2900 Tl
  • Suriye Tazminatı: 6500 Tl

Sözleşmeli Er Çıplak Maaşları

  • Eğitim Birliğindeki Maaşı: 2400-2600 Tl
  • Göreve ilk Başladığındaki Maaşı: 4500 Tl
  • 7 Yıl sonunda Aldığı Tazminat (2021 yılında) : 210 Bin Tl

Tazminat Nasıl Hesaplanır ?

  • Alınacak Tazminat= Gösterge (Sabittir=15.530) * Memur Maaş Katsayısı (Sabit Değil)*Hizmet Yılı Oranı(Yıla Göre Değişiyor)
  • Memur Maaş Katsayısı: Bu her sene Ocak ve Temmuz aylarında değişir yani artar. Maliye Bakanlığı sitesinde yayınlanır.
  • Hizmet Yılı Oranı: 3.Yıl=31.38 , 4.Yıl=41.62 , 5.Yıl=49.87 , 6.Yıl=58.12 , 7.Yıl=82.85
  • Buna göre Hesaplarsak, 2021 Mayıs ayı 7 yıllık Sözleşmeli Er Tazminatı=15.530*0.165786*82.85=213.310 Tl

Not: Sözleşmeli Erlerde rütbe atladıkça maaşta 50-100 Tl oynar yani çok oynamaz. O yüzden rütbeleri ayrı ayrı yazmadım.

Sözleşmeli Er Sağlık Hakkı

Sözleşmeli Er olarak göreve başladıktan sonra TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ‘ne göre tüm sağlık hizmetlerinde ücretsiz yararlanır. Burada önemli olan bilgi, Sözleşmeli Erler 1 yılda 3 aydan fazla hava değişimi yada  istirahat alması durumunda sözleşmeleri feshedilir. Bunun istisna durumu vardır, ama genel kural budur. Detaylar sağlık yönetmeliğinde yazar.

Sözleşmeli Er Lojman Hakkı

Sözleşmeli Erlerin lojman hakkı yoktur.

Sözleşmeli Er İzin Hakkı

Sözleşmeli Erlerin 1 yılda 30 gün kanuni izin, 15 gün mazeret izin hakkı vardır. Eşinin doğum yapması, eşinin ölümü, çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinin her birinde isteği üzerine on güne kadar; kendisinin evlenmesi halinde isteği üzerine yedi güne kadar, yangın, zelzele, seylap gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içinde otuz güne kadar izin kullanabilir.

Sözleşmeli Er Emeklilik Durumu

Sözleşmeli Erler en fazla 7 yıl çalışabiliyor bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olamıyor haliyle. Devlet Memurluğuna geçiş hakkı var ama uygulamada geçen kimse yok.

Sözleşmeli Er Tabanca Durumu

Sözleşmeli Erlerin tabanca hakkı yoktur. Görevleri esnasında kullandıkları silahlar kadro silahıdır. Mesela Hafif Makinalı Tüfek kadrosunda çalışıyorsa Bixi, MG-3 gibi silahlar kullanır. Bunun dışında evine giderken vs. kullanabileceği silahları olmaz.

Sözleşmeli Er Eğitimleri

Öncelikle eğitim faaliyeti tüm meslek hayatı boyunca devam eder. Burada Seçim aşamalarını başarıyla bitirenlerden göreve başlamadan önce alacakları komanda ve sınıf eğitimleri ile ilgili bilgi verilecek. Eğitimler Kuvvetlere göre değişmektedir. Bu nedenle ilgili kuvvetin üstüne tıklayarak görülen eğitim ile ilgili bilgi alınabilir.  TSK Rütbeler ve Sınıf İşaretleri ile ilgili bilgi almak için linke tıklayın.

  1. Kara Kuvvetleri  Eğitimleri
  2. Hava Kuvvetleri Eğitimleri
  3. Deniz Kuvvetleri Eğitimleri
0 0 Oylamalar
Makele Değerlendirmesi
Abone Ol
Bildir
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi öğrenmeyi çok isterim, lütfen yorum yapın.x

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatıp Yeniden Deneyiniz....