Sözleşmeli Er ile Uzman Çavuş Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Sözleşmeli Er ile Uzman Çavuş Arasındaki Farklar ile ilgili kapsamlı ve detaylı bir rehber hazırladım. Yazıda hem başvuru şartları hem de özlük hakları konusunda farklara değinildi. Mezuniyet şartı, tabanca hakkı, tazminatlar vb. bir çok konuda bilgi verildi. Sonuna kadar detaylı bir şekilde okuyun.
Sözleşmeli Er ile Uzman Çavuş Arasındaki Farklar
Sözleşmeli Er ile Uzman Çavuş Arasındaki Farkları bu başlıklar altında detaylı olarak anlatacağım. Türk Silahlı Kuvvetlerinde Rütbeler ve Sınıflar ile ilgili detaylı bilgi almak için yazıyı okuyabilirsiniz.
- Mezuniyet Şartı
- Sözleşme Süreleri
- Görev Süresi
- Tayin Durumu
- Tazminat Hakları
- Askerlik Şartı
- Tabanca Hakkı
- Memuriyete Geçiş
- Askeri Kimlik Kartı
- İzin Hakkı
- Lojman Hakkı
- Maaş Karşılaştırması
- Eve Gitme Durumu
- Rütbe Hiyerarşisi
Mezuniyet Şartı – Sözleşmeli Er
Uzman Erbaş Olma Rehberi ile sizlere nasıl Uzman Çavuş olacağınızı detaylı bir şekilde anlattım. Uzman Çavuş yada Sözleşmeli Er olmak istediğinizde, Başvuru Kılavuzu nun yayınlanmasını beklemek zorundasınız. Başvuru kılavuzunda alım için gerekli olan tüm bilgilere yer verilir. Uzman Çavuşlar için genelde en az Lise mezunu şartı aranır. Sadece mesleki yani aşçı, berber gibi ustalık gerektiren alımlarda ilkokul mezunu kabul ediyorlar. Bunda da hem alınacak kişi sayısı azdır, hem de ustalık belgesi isterler. O yüzden aklınızda Uzman Çavuşluk için Lise mezunu olmak gerekir şeklinde kalsın. Sözleşmeli Er Olma Rehberi ile de nasıl sözleşmeli erbaş olacağınızı kapsamlı olarak anlattım. Sözleşmeli Er olmak için en az ilkokul yani 8 yıllık mezun olmanız gerekiyor.
Sözleşme Süreleri – Uzman Erbaş
Uzman Erbaşlar ve Sözleşmeli Erbaşlar, bu işi sözleşmeli olarak yaparlar yani muvazzaf değillerdir. Sözleşmeli demek, devlet ile belli bir yıl çalışacağım diye sözleşme imzalarsınız ve sözleşme süresi bitince ya yeni sözleşme imzalayarak devam edersiniz ya da artık bu işi yapmazsınız. Uzman Erbaşlar mesleğe ilk başladıklarında en az2, en fazla 5 yıl olacak şekilde sözleşme imzalarlar. Daha sonraki sözleşmeleri en az 1 yıl, en fazla 5 yıl olacak şekilde yenilenir. Sözleşmeli Erler ilk sözleşmelerini 3 yada 4 yıl olarak imzalarlar. Daha sonraki sözleşmeleri 1 yıldan az ve 3 yıldan fazla olamaz.
Görev Süresi – Uzman Çavuş
Uzman Erbaşlar sürekli sözleşme yenileyerek 55 yaşına kadar çalışabilirler. 55 yaşından sonra da zaten emekli olurlar. Sözleşmeli Erbaşlar ise en fazla 7 yıl çalışabilirler. Yani 7 yıl sonra artık daha fazla sözleşme uzatamazlar.
Tayin Durumu – Sözleşmeli Erbaş
Uzman Çavuşlar 4 yıl doğuda görev yaparlar daha sonra batıya tayin olurlar. 5-6 sene batıda görev yaptıktan sonra tekrar doğuya giderler. Bu şekilde emekli olana kadar ortalama 3-4 defa doğuya giderler. Hava Kuvvetlerinde daha az doğuya gidilir. Doğusu da genelde Diyarbakır olur. Deniz Kuvvetlerinde doğu batı yok ama onlar da gemilere göre uzun görevlere gitme durumu olur. Sözleşmeli Erler Hava ve Denizde yine Uzman Çavuşlara benzer görev yapar. Kara Kuvvetleri Sözleşmeli Er ise 4 yıl doğuda görev yapar. Daha sonra isterse batıya tayin olur ve 5 inci yılına batıda başlar. 3 yıl da batıda görev yaptıktan sonra sözleşmeli erbaşlığı biter.
Tazminat Hakları
Sözleşmeli Er ile Uzman Çavuş arasında tazminat konusunda da fark vardır. Sözleşmeli Erlik sistemi maksimum 7 yıl olacak şekilde düzenlendiği için, görev sonrası yüklü tazminat verme üzerine sistem kurulmuştur. Uzman Erbaşlık sistemi ise daha uzun vadeli görev yaptığı için sözleşmeli ere göre daha az tazminat alır. Yani 7 yıl sözleşmeli erlik yapan biri ile 7 yıl uzman çavuşluk yapmış iki kişi karşılaştırıldığında, sözleşmeli er daha fazla tazminat alır. 2021 yılında ortalama 7 yıl sonunda Uzman Çavuş 70 Bin Tl tazminat alırken , Sözleşmeli Erbaş 210 Bin Tl alır.
Askerlik Şartı
Başvuru şartı olarak Sözleşmeli Erlik için askerlik yapma şartı aranmamaktadır. Ama Uzman Erbaş alımlarının bazılarında istenirken, bazılarında istenmemekte. Bunun için mecburen başvuru kılavuzunu takip etmemiz gerekiyor.
Tabanca Hakkı
Uzman Erbaşlara göreve başladıktan sonra 5 ayını dolduranlara devlet tarafından tabanca ve 1 kutu mermi verilir. Yani Uzman Erbaşlara devlet tarafından tabanca verilir. Bu tabancalarını her yerde taşıyabilirler. Fakat sözleşmeli erbaş ve erlerin böyle bir hakkı yoktur. Sadece kadro silahlarını görevdeyken kullanırlar. Kadro silahlarından kasıt, Rpg-4 , Makineli tüfek, bombaatar gibi.
Memuriyete Geçiş
İkisinin de 7 yıl sonunda memuriyete geçiş hakkı var ama yöntemleri ve kuralları farklıdır. Uzman Çavuşların geçişinde genelde çok sorun olmamaktadır. Çoğu insan zabıta memuru, gardiyan vs. geçiş yapmıştır. Sözleşmeli Erler ise kanunda geçiş hakkı olmasına rağmen, bu güne yani 2021 yılına kadar geçiş yapabilen yoktur. İlk sözleşmeli erler 2011 yılında alındı ve bunlar 2018 yılında 7 yılını doldurdukları için meslekten ayrıldılar. Üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki hiç kimse daha memur olamadı. İnşallah yakın zamanda bu sorun çözülür. Bu yazı ile 1.dönem sözleşmeli erlere selam söyleyelim 🙂
Askeri Kimlik Kartı
İkisine de çipli askeri kimlik kartı verilir yani bir farkı yoktur.
İzin Hakkı
İzin hakları ikisinin de aynıdır. 30 gün kanuni izin, 15 gün mazeret izni, ölüm, babalık vs. diğer izinlerin tamamı aynıdır. Detaylı yazıları yukarda Uzman Çavuş ve Sözleşmeli Er Olma Rehberlerinin linklerini verdim, oradan okuyabilirsiniz.
Lojman Hakkı
Uzman Erbaşların ortalama %10 civarında lojman hakkı vardır. Yani 100 lojman varsa bunun 10 tanesi uzman erbaşlara verilir. Fakat sözleşmeli erlerin lojman hakkı yoktur.
Maaş Karşılaştırması
Sözleşmeli Er Tazminatlarının , Uzman Erbaşlara göre daha fazla olduğunu anlatmıştım. Maaş konusunda ise Uzman Erbaş Maaşları daha yüksektir. 2021 yılında Sözleşmeli Er ortalama 4500 Tl civarında iken , Uzman Erbaş maaşları 6000 Tl civarındadır. Yani aralarında ortalama 1500 Tl fark vardır. Bu maaşın üstüne tabi bir çok farklı tazminat eklenebilir. Ama bunlar ikisi için aynıdır. Yani Hakkari’de aynı yerde görev yapan uzman çavuş ile sözleşmeli er ikisi de 2800 Tl civarı doğu tazminatı alır. Tazminat konusunda fark yoktur. Sözleşmeli Er Maaşları için yazıyı okuyabilirsiniz.
Eve Gitme Durumu
Doğuda ve Suriye’de kimse evine kolay kolay gitmez. Ama batıda rütbeli personel mesai sonrasında evine gider. Uzman Çavuşlarda zaten sorun yok, mesai sonrası evlerine giderler. Sözleşmeli Erler de kanuni olarak eve gitme hakkına sahiptir. Bu hak 2021 yılında verildiği için uygulamada bazen aksaklıklar olsa da, sözleşmeli erler de evlerine gidebilmektedir. Yani bu konuda fark yoktur.
Rütbe Hiyerarşisi
Rütbe hiyerarşisi aşağıdaki gibidir.
1.Uzman Çavuş
2.Sözleşmeli Çavuş
3.Çavuş
4.Uzman Onbaşı
5.Sözleşmeli Onbaşı
6.Onbaşı
7.Er
Personel Temini takip etmek için tıklayınız…
Uzman Erbaş tüm yazıları için tıklayın.
Sözleşmeli Er tüm yazıları için tıklayın.
Uzman Çavuş ile Uzman Erbaş aynı mı?
Aynı şeydir. Uzman Erbaş genel isimdir. 2 tane rütbe var. Uzman Çavuş ve Uzman Onbaşı. Bunların genel ismine ise Uzman Erbaş denir. Yani Uzman Erbaş= Uzman Çavuş + Uzman Onbaşı 🙂
Mesela Teğmen ve Üsteğmen rütbedir. Ama bunların genel ismi Subaydır. Bunun gibi yani.
Sözleşmeli Er Uzman Çavuş olabilir mi?
Sözleşmeli erler 3 yıl görev yaptıktan sonra Uzman Çavuşluğa geçebilmektedir. Geçmek isteyenler spor ve mülakata tabi tutulur. Birlik komutanları da nitelik belgesi doldurur. Buna göre kazananlar uzman çavuş olur. Yani herkes direk uzman çavuş olamıyor. Ama geçiş hakkı var.
Sözleşmeli er sivilde silah Taşiyabilir mi?
Tabanca hakkı ile ilgili yazıda bilgi verdim. Sivilde tabanca taşıyamaz.
Sözleşmeli er lojmanda kalabilir mi?
Lojmanda kalamaz. Yazıda detaylı anlattım.
7 yıllık uzman çavuş ne kadar tazminat alır?
Ortalama 70 bin Tl tazminat alır.
Çavuş uzman onbaşının üstümü ?
Yazıda rütbe hiyerarşisini anlattım. Buna göre cevap evet yani Çavuş, Uzman Onbaşının üstüdür.
Uzman onbaşı uzman çavuş arasındaki maaş farkı ?
Uzman Çavuş ile Uzman Onbaşı arasında ortalama 100 Tl fark vardır sadece.