BEDELLİ ASKERLİK İŞLEMLERİ
7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesinde yer alan şartları taşıyan yükümlülerin Bedelli Askerlik başvuruları ile ilgili herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince içinde bulunulan yılın 31 aralık tarihi mesai bitimine kadar yoklama işleminin tamamlanması ve bedelin başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde, son ödeme tarihinden önce sınıflandırılmanız durumunda ise bakaya kalma tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.
Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince askerlik çağına girmiş yükümlüler, herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın bedelli askerliğe başvurabilirler.
Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince hak sahibi olanların bizzat kendisi, eşi, birinci ve ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri veya vasileri aracılığıyla e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerine başvurarak müracaat işlemlerini yapabilir.
7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince Bedelli Askerlik bedel miktarı memur aylık katsayısına göre her yıl ocak ve temmuz aylarında yeniden tespit edilmektedir. Bedelli Askerliğe müracaat eden yükümlülerin, ödeme yapacakları tarihte geçerli olan bedel miktarını ödemeleri halinde başvuru işlemlerini tamamlamaktadır. 01 Ocak – 30 Haziran 2021 tarihleri arasında ödenecek tutar 39.788,64 Türk Lirası, 01 Temmuz – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında ödenecek tutar 43.151,28 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince Bedelli Askerlik hizmeti için belirlenen tutarlar tek seferde ödenecek, taksit yapılmayacaktır.
Başvuruları uygun görülenler ödemelerini, bir defada Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Defterdarlıklar ve Defterdarlıklara Bağlı Mal Müdürlüklerine T.C. Kimlik numarası beyan ederek yatırabileceklerdir.
7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesi birinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde birinci fıkra (ğ) bendi gereğince yükümlüler 1 (bir) aylık temel askerlik eğitimine tabi tutulacaktır.
Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde birinci fıkrası (f) bendi gereğince Bedelli Askerlik hizmeti kapsamında müracaat ve ödemelerini yapan yükümlüler Bedelli Askerlik hizmetinden vazgeçmeleri halinde Bedelli Askerliğe başvurmadan önceki statülerine göre (Yedek Subay/Yedek Astsubay/Er) askerlik hizmetini yerine getirmek zorundadırlar.
Yükümlüler başvuru sonuçlarını, celp ve sevk zamanları ile temel eğitim merkezlerini e-Devlet sistemi üzerinden ve askerlik şubesi başkanlıklarına başvurarak öğrenebilirler.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9’uncu madde beşinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde beşinci fıkrası gereğince kapsamdan çıkarılanlar (temel askerlik eğitimini süresi içinde tamamlamayanlar) kalan askerlik hizmetini er/erbaş statüsünde yerine getirmek zorundadırlar.
Bir gün izin hakkınız bulunmaktadır. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 28’inci maddesi gereğince her ay için bir gün kanuni izin verilmektedir. Ayrıca, Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi yedinci fıkrası gereğince bir gün idari izin de verilebilmektedir.
Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde üçüncü fıkrası (d) bendi gereğince yükümlülerin Bedelli Askerlikle ilgili celp ve sevk dönemi değişiklik talepleri o yıl içerisinde olmak kaydıyla Askeralma Genel Müdürlüğü’nce değerlendirilir.
Sevk tarihinizden 15 gün önce rahatsızlığınızı en yakın askerlik şubesine başvurarak beyan etmeniz halinde ilgili sağlık kuruluşuna sevkiniz sağlanacaktır.
Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde birinci fıkrası (d) bendi gereğince “Askerliğe Elverişli Değildir.” raporu bulunan yükümlülerin Bedelli Askerlik hizmetinden yararlanmalarına yasal imkân bulunmamaktadır.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9’uncu madde altıncı fıkrası ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde birinci fıkrası (b ve c) bendi gereğince yoklama kaçağı/bakaya durumunda bulunan yükümlüler Bedelli Askerlik hizmetinden yararlanamazlar.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9’uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince Bedelli Askerlik hizmetinden erteleme hakkınız bulunduğu sürece yararlanabilirsiniz Bedelli Askerlik hizmetine müracaat ettikten sonra Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde altıncı fıkrasında yer alan hususlar kapsamında bedelin iadesini talep edebilirsiniz.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9’uncu madde altıncı fıkrası gereğince fiili askerlik hizmetine başlayanlar Bedelli Askerlikten faydalanamaz.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9’uncu madde ikinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde beşinci fıkrası gereğince Bedelli Askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmış olanlar, Bedelli Askerlik hizmetinden yararlanamazlar.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9’uncu madde ikinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde üçüncü fıkrası (f) bendi gereğince Bedelli Askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmez. Sınıflandırma işlemine tabi tutulmamış iseniz Bedelli Askerlik hizmeti kapsamında bakaya kalmadan yeniden Bedelli Askerliğe başvurabilirsiniz.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9’uncu madde beşinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde altıncı fıkrası kapsamında Bedelli Askerlik hizmeti için belirlenen müracaat tarihleri içerisinde veya eğitim birliğine katılmadan Bedelli Askerlik yapmaktan vazgeçenlerin yatırdıkları ücretler askerlik şubelerine şahsen veya vekil, vasi ya da kanuni mirasçıları aracılığı ile müracaat etmeleri halinde iade edilecektir.
Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci madde altıncı fıkrası (e) bendi kapsamında temel askerlik eğitimini tamamlamadan askerliğe elverişsiz hale gelenlerin ödedikleri bedel; talepleri halinde, vekil, vasi veya kanuni mirasçı sıfatı ile yükümlü adına müracaat edenlere iade edilir.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 23’üncü maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 59’uncu maddesi gereğince mazeretleri bulunan yükümlülerin en yakın askerlik şubesine mazeretlerini kanıtlayan belgeleri sunması halinde sevkiniz bir sonraki celp ve sevk dönemine ertelenmektedir.
30.06.2019 tarihinde fakülteden mezun olduğunuzdan ertelemeniz 30.06.2021 tarihinde bitecektir. Kanuni erteleme sürenizin sonu olan 30.06.2021’den sonra da 31.12.2021 tarihine kadar yoklamanızı yaptırmanızı müteakip askerlik şubesine veya e-Devletten müracaat etmeniz halinde Bedelli Askerlik başvurunuzu ve ödemenizi yapmanız gerekmektedir
Şubat 2021 celbine katılmadığınızdan bakaya olarak aranırken, askere gitmekten vazgeçmeniz ve erteleme hakkınızı kullanmanız halinde, 30.06.2022 tarihine kadar mezuniyetinizden dolayı ertelemeniz yapılacaktır. Kasım 2022 ilk celp ve sevk döneminde sevke tabi olacağınızdan bakaya kalıncaya kadar Bedelli Askerliğe başvurabilirsiniz.
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9’uncu madde ikinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince başvuruda bulunulan yılın 31 Aralık tarihine kadar yoklama işleminin tamamlanması ve bedelin ödenmesi gerekmektedir. Başvuru yapılan yılı takip eden yılın ocak veya şubat aylarında kura ve sınıflandırma işlemleri yapılmaktadır. Bedelli Askerlik hizmeti kapsamında 7179 sayılı Askeralma Kanunu ve Askeralma Yönetmeliği gereğince, müracaat edilen yıl içerisinde silahaltına alınmamaktadırlar.
- Diğer Sorularınıza Yanıt Bulmak İçin Tıklayınız.
- Milli Savunma Bakanlığı Web Sitesi İçin Tıklayınız.
- Ana Sayfaya Gitmek İçin Tıklayınız.